Toplotne črpalke

Toplotna črpalka zrak-zrak je sodobna oblika ogrevanja, sestavljena iz zunanje in notranje enote. Primerna za manjše prostore, kot so vikendi, zidanice, pisarne ali manjše objekte, ki jih občasno potrebujemo ter hočemo hitro ogreti. Deluje podobno kot klimatska naprava, saj uporablja kot vir toplote zrak iz okolice. Primerna je za delovanje v ekstremno nizkih temperaturah, kot so -20°C ali celo -25°C. Toplotna črpalka je skozi celo leto, saj z njo lahko ogrevamo in hladimo.

Montaža toplotne črpalke zrak-zrak ni zahtevna saj je podobna montaži klima naprave. Stroški montaže so nizki in ne posegajo v infrastrukturo objekta.

Toplotna črpalka zrak-voda izkorišča toploto iz zunanjega zraka. Primerna je za ogrevanje vseh vrst objektov ne glede na izvedbo ogrevalnega sistema talno, radiatorsko, konvektorsko, ... Toplotne črpalke kot so NIBE, THERMIA (Švedski proizvajalci) dosegajo izvrstne rezultate in delujejo pri zelo nizkih zunanjih temperaturah do -25°C, ter dosežejo do 65°C toplo vodo v ogrevalnem sistemu.

Obstajata dve različici toplotnih črpalk zrak-voda.
Ločena, ki je sestavljena iz notranje in zunanje enote in sta povezani freonsko instalacijo.
Monoblok ali kompaktna v kateri je vse v zunanji enoti in je povezana direktno na ogrevalni sistem.

V program toplotnih črpalk zrak-voda spadajo toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode v ločeni ali kompaktni izvedbi. Pri ločeni varianti je uparjalnik montiran v sosednji prostor, običajno klet ali shramba, katerega hladimo, kadar ogrevamo sanitarno vodo.

Toplotne črpalke voda-voda izkoriščajo toploto vode iz potokov, rek, jezer ter podtalnice. Vsi omenjeni viri imajo ogromno, neomejeno količino energije, koristimo jo tako, da jo črpamo preko posebnih toplotnih prenosnikov, ji odvzamemo toploto ter vrnemo nazaj v naravo. Pri tem ne onesnažujemo in ne vplivamo na okolje in ekologijo.

Stroški za izvedbo vira toplote so nekoliko višji, ker potrebujemo vodno dovoljenje ter pri vrtanju tudi rudniško dovoljenje.

Toplotna črpalka zemlja-voda Izkorišča toploto sonca, ki je skladiščeno v zemlji in kameninah. Toplotna črpalka zemlja-voda koristi energijo zemlje preko zemeljskega kolektorja, energetske vrtine ali energetskega stebra.

Stroški za omenjene vire toplote so relativno zmerni, ne potrebujemo nobenih dovoljenj, imamo samo strošek zemeljskih del.

OGREVANJE

Vgrajujemo priznane blagovne znamke toplotnih črpalk, radiatorjev, talnega, konvektorskega in centralnega ogrevanja, ogrevanja na pelete, drva.

več >

PREZRAČEVANJE

Uredimo učinkovito hišno prezračevanje z rekuperacijo in prezračevanje delovnih in proizvodnih prostorov ter nizko-energetskih pasivnih hiš.

več >

KLIMA NAPRAVE

Montažo in servis klima naprav opravimo hitro, čisto in ugodno. Na podlagi vaših potreb svetujemo optimalno klimo za vaš prostor.

več >

Ekološka osveščenost in nizka poraba energije